Keďže probiotiká sú živé baktérie, je nevyhnutné vytvoriť im správne podmienky podporujúce ich prežívanie a rast. Probiotické baktérie sú citlivé na vyššie teploty (horúce nápoje) niektoré na chlad(ľadové nápoje, zmrzlina), rôzne chemické látky (alkohol) a samozrejme jednotlivé kmene sa ovplyvňujú aj medzi sebou. Z týchto dôvodov dodržiavanie týchto pravidiel maximalizuje efekt užívania probiotík.
Probiotiká sa zapíjajú čistou vodou, pretože chemické látky a plyny v ochutených nápojoch môžu meniť pH žalúdka alebo inak ovplyvňovať prežívanie baktérií. Horúce nápoje, prípadne aj ľadové nápoje v letných mesiacoch nie sú vhodné. U detí je cesta podania probiotika formou probiotických kvapiek prípadne probiotického prášku ktorý sa podáva do mlieka, prípadne do pokrmu izbovej teploty.
Strava – dôležitý faktor pri užívaní a efektivite liečby probiotikami. Všeobecne sa probiotickým baktériám nedarí v prostredí s vysokou koncentráciou živočíšnych tukov, prospešné sú práve prebiotiká medzi ktoré patrí inulín, pektíny, prítomné vo vláknine. Konzumácia mliečnych produktov je v kombinácií s probiotickými výživovými doplnkami kontroverzná.
Mliečne produkty najmä jogurty, kefír a rôzne druhy syrov obsahujú prebiotiká aj probiotiká. Prebiotiká stimulujú rast probiotík a vytvárajú tak vhodné podmienky. Avšak kmene baktérií prítomných v jogurtoch môžu pôsobiť kompetitívne – súťaživo s užívanými probiotikami a zhoršovať ich prichytávanie sa k sliznici tráviaceho traktu a tým môžu aj celkovo znížiť ich využitie.
Najdôležitejšie však ostáva práve odporúčanie a návod od výrobcov probiotík, pretože každý výrobca používa vlastnú techniku výroby a pomocné látky, preto sa niektoré druhy musia užívať po jedle, kedy nie je pH žalúdka také kyslé. Niektoré produkty majú rezistentný obal, ktorý ich chráni pred kyslým prostredím žalúdka a umožňuje rozpustenie obalu kapsuly až v tenkom čreve – tieto sa tým pádom môžu užívať aj nalačno.
Keďže jednotlivé probiotické kmene sa môžu ovplyvňovať alebo dokonca spolu súperiť, nie je odporúčané kombinovať viaceré probiotické výživové doplnky.
V poslednej dobe sa čoraz viac skúma črevný mikrobióm a štúdie na probiotikách majú veľmi zaujímavé výsledky. zvrátiť užívaním týchto baktérií sa bude dať pravdepodobne zvrátiť množstvo ochorení ako napríklad akné, rôzne autoimunitné ochorenia – cukrovka II typu, obezita, onkologické ochorenia a mnoho iných.
Keďže každý máme svoj špecifický črevný mikrobióm a ani dve jednovaječné dvojčatá ho nemajú identický, na rôzne bakteriálne kmene môžeme každý jeden z nás reagovať odlišne. Preto aj pri počiatočných neúspechoch, alebo nedostatočných subjektívnych pocitoch a výsledkoch možno stačí vyskúšať zmeniť produkt – s obsahom iných bakteriálnych kmeňov, prípadne zmeniť výrobcu. Neváhajte sa na nás obrátiť radi Vám poradíme a vyberieme najvhodnejšie probiotikum pre Vás.
Doktorka Lenka, z Tímu Superbiotiká 🙂